суботу, 27 січня 2024 р.

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

 


В цей день у всьому світі згадують жертв найжорстокішого масового геноциду усіх часів.

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту було запроваджено рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року.

Пам’ятна дата відзначається щорічно 27 січня, оскільки саме цього дня 1945 року під час Другої світової війни звільнили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

Під час Голокосту було вбито близько 6 мільйонів євреїв, серед яких було 1,5 мільйони дітей.


·      За інформацією Інституту національної пам’яті жертвами Голокосту стали:

  •  6 мільйонів європейських євреїв,
  •  На території України загинули 1,5 мільйона,
  • На Сумщині близько 3 тисяч.

 Згідно з історичними довідками, у 1941-1943 роках на Сумщині було вбито близько 3 тисяч євреїв:

  • ·        У листопаді 1941 року біля села Піски Роменського району було знищено 1223 єврея, розстріляно фактично за 1 день.
  • ·        Біля урочища Борок Глухівського району також було розстріляно близько тисячі євреїв. 
  • ·         Сумах в лютому 1942 року також було розстріляно близько тисячі євреїв. На центральному кладовищі знаходиться єдине в місті їх поховання.

      В Україні майже немає клаптика землі, не политого єврейською кров’ю. Першими жертвами окупантів стали євреї Західної України: просування вермахту було настільки стрімким, що більшість з них не встигли евакуюватися. Так, захопивши Львів, у якому до війни проживали понад 150 тисяч євреїв, нові «господарі життя» взялися за «розв’язання єврейського питання», створивши гетто, куди помістили близько 140 тисяч осіб. Вижити пощастило приблизно 300 з них.

        Невільників змушували носити знаки розрізнення, заборонивши навіть ходити пішохідними тротуарами і бувати у міських парках. І навіть навколішки мити бруківку зубними щітками чи носити сміття у зубах!..

     Не витримуючи голоду, жахливої антисанітарії і хвороб, люди вмирали сотнями. Щодня. Та чи не найбільше дошкуляв хронічний голод: взимку 1941-1942 років один дорослий отримував 700 грамів хліба на тиждень, 400 грамів муки та 100 грамів цукру на місяць. До того ж тут почалися спалахи тифу, який викосив десятки тисяч людей.

   Бранці працювали на німців. А хто в силу фізичного виснаження не міг, то тих просто знищували. Львів’яни, котрі мешкали неподалік цього гетто, довго згадували, як ледь не щоночі поблизу лунали автоматні та кулеметні черги.

Найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв в Україні є урочище Бабин Яр у Києві, де було страчено близько 150 тисяч осіб. Зараз тут знаходиться Меморіальний комплекс, присвячений пам'яті жертвам Голокосту. 

ПАМ'ЯТАЄМО ВСЕ 🕯Схиляємо голови в пам'ять про замордованих та безневинно вбитих

Голокост з давньогрецької перекладається як «всеспалення» й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні, голокост — систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Сумщина поетична. Тижні читання. Тижні поезії

  Сумщин а  багата на талановитих поетів. Вони писали поезії і гострі, і ліричні. Про боротьбу та кохання.  Вивчаємо. Пам'ятаємо. Ол...