вівторок, 5 березня 2024 р.

Шевченко - геній української культури. Сучасний завжди!


 Тарасу Григоровичу Шевченку -  210 років! 

Святкуємо день народження Поета!

Сьогодні українські митці намагаються осучаснити образ Тараса Шевченка. Щоб ми розглядали постать митця передусім як національного поета, наше культурне надбання. Щоб музиканти писали пісні на його вірші, режисери екраенізували його твори, актори робили театральні перформанси. Є необхідність оживити Шевченка і почати попуряризували різні напрямки шевченківського генія.

 


"Оцей Шевченко у камуфляжі, у сучасному однострої, оцей Шевченко на Майдані в касці й з пляшкою «коктейля Молотова» – це той Шевченко, до якого ми сьогодні повинні прагнути.

– Ця іпостась його з’явилася ще до війни – на Майдані. І нарешті це той кут зору, під яким треба розглядати Тараса Шевченка. Він мусить бути нашим сучасником. Наш сучасник, який співзвучний проблемам 21 століття."

                         Андрій Кокотюха, режисер, сценарист


23 лютого Уряд затвердив план заходів з підготовки та відзначення на державному рівні 210-річчя від дня народження видатного українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка.

   Саме зараз, під час війни за наші цінності та ідентичність, важливо належно вшанувати пам’ять про Тараса Шевченка – національного символа України. Адже саме за нашу культуру й історію, а також за вільне майбутнє так самовіддано борються всі українці. Поет завжди надихав нас на перемогу. Його слова «Борітеся – поборете» викарбувані у серці кожного патріота.

Програма передбачає низку культурних, мистецьких та інформаційних заходів як в Україні, так і за її межами. Серед них: урочисте нагородження лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка, фестиваль «Мистецька академія «Шевченко – шлях до перемоги», а також безліч читань, вечорів пам’яті, майстер-класів, круглих столів та інших тематичних заходів.

Також запланована публікація книжкових видань: «Кобзар», «Шевченкіана Юрія Меженка», «Шевченківська енциклопедія: місця перебування та інші топоніми».

 Крім того, Уряд підтримуватиме проведення кінофестивалів, кінопрем’єр щодо промоції 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка, зокрема показу фільмів «Тарас. Повернення» і «Кобзар. Історія однієї книги» під час всесвітнього кіномарафону «Cinemaid Ukraine Charity Film Marathon».



Немає коментарів:

Дописати коментар

Сумщина поетична. Тижні читання. Тижні поезії

  Сумщин а  багата на талановитих поетів. Вони писали поезії і гострі, і ліричні. Про боротьбу та кохання.  Вивчаємо. Пам'ятаємо. Ол...