четвер, 5 січня 2023 р.

Різдвяний святвечір

Святвечір - це останній день перед Різдвом, який має багато традицій в українців.

Святвечір - це останній день перед Різдвом, коли ще дотримується Різдвяний піст. Це свято є підготовкою до Різдва.

Сама назва свята походить від слова «сочиво» - пшеничні зерна, розмочені соком з насіння. Сочивом за старих часів пригощалися напередодні Різдва після появи першої зірки на небі.

Коли відзначають Святвечір

Дата Святвечора залежить від того, відзначає людина Різдво 25 грудня або 7 січня. Святвечором називають останній день перед Різдвом - 24 грудня або 6 січня відповідно.

Згадаємо, що всі християни відзначають Різдво 25 грудня, але католики і деякі православні при цьому користуються сучасним календарем, а частина православних святкують за старим юліанським календарем. При цьому в Біблії дата народження Ісуса не згадується.

Історія свята Святвечір

Оскільки Святвечір передує Різдву, це свято присвячене подіям, які передували народженню Ісуса Христа. За легендою, в цей день на небі з'явилася Вифлеємська зірка, яка повідомляла людям про народження Спасителя і Сина Божого.

Українці відзначають Святвечір з давніх часів. Зі Святвечора в українському обрядовому календарі починався період святок, який тривав до Водохрещі (19 січня). У давні часи на Святвечір нічого не їли до появи першої зірки на небі. У наш час на це свято їсти можна, але тільки пісні страви.

Як відзначають Святвечір

На Святвечір прийнято відвідувати спочатку літургію, а потім різдвяну всеношну. Якщо немає можливості відвідати храм, можна помолитися Богу з дому. Також варто в цей світлий день сповідатися в гріхах.

З розваг на Святвечір були популярні різдвяні вертепи та вистави. У цю дату люди розігрували сцену народження Христа у Віфлеємі. Діти та молодь на Святвечір ходять колядувати.

Увечері на Святвечір вся сім'я збирається за святковою вечерею. Традиційне меню на Святвечір складається з дванадцяти пісних страв. Вони можуть відрізнятися в залежності від уподобань сім'ї, але в їхнє число обов'язково входять кутя на Різдво і узвар. Дозволені рибні страви.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Сумщина поетична. Тижні читання. Тижні поезії

  Сумщин а  багата на талановитих поетів. Вони писали поезії і гострі, і ліричні. Про боротьбу та кохання.  Вивчаємо. Пам'ятаємо. Ол...